Det er venta litt av kvart av vêr i Noreg fram mot og gjennom helga, når kjøligare og fuktige luftmassar kjem inn over landet. Eit vêrsystem frå Irland skyv vekk siste rest av sommar. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix / NPK

Til helga kjem haustvêret inn frå vest

Det er ingen klare vêrvinnarar denne helga, når haustlufta for første gong kjem inn over landet med varierte mengder nedbør. Men Vestlandet er vêrtaparen.

Fleire stader i Noreg har folk heilt fram til no fått temperaturar opp mot 30 grader og flott sommarvêr, og det heng litt igjen i lufta, trass kraftig nedbør fleire stader. Men til helga er det slutt, og det er Ellens feil.

Stormen Ellen frå Irland.

Artikkelen held fram under annonsen.

– Stormsenteret kom inn mot Irland onsdag, og natt til torsdag kjem det hitover og når Noreg i helga, likevel ikkje med noko i nærleiken av same styrke. Men det blir fuktig, seier vakthavande meteorolog Geir Ottar Fagerli til NTB.

Restane av Ellen har kanskje mista futten, men har med seg masse nedbør og vind, særleg til Vestlandet.

– Vi har definitivt ein vêrtapar med Vestlandet. Det blir skikkeleg haust der no. Det er ingen klare vêrvinnarar i helga, men Midt-Noreg og Nord-Noreg kjem betre ut av det enn resten av landet rett før helga, seier Fagerli.

Nye luftmassar

Ifølgje Meteorologisk instituttet vil vêrsystemet som kjem inn frå vest, medføre ei utskifting av luftmassane over Noreg, der den varme lufta frå sist veke blir bytt ut med mykje kjøligare havluft – og slik blir det verande framover.

– Vi må belage oss på at det blir betydeleg lågare temperaturar, det dreg seg til mot haust no, seier Fagerli.

Inn mot helga blir vêret meir ustabilt, med periodevis vind og nedbør, der særleg Vestlandet vil få det han kallar «ein god del nedbør» frå fredag og i helga, i tillegg til mykje vind frå torsdag fram til søndag.

Kjem litt i le

Medan Austlandet og Sørlandet kan få periodar med regn frå torsdag kveld, og endå meir utrygt for regn fredag, hamnar Midt-Noreg, Møre og Romsdal og delar av Sogn og Fjordane litt i le.

– Særleg Trøndelag sør for Trondheim får mykje bra vêr torsdag og fredag og unngår den verste nedbøren. I helga er det meir variabelt, men langt mindre regn og vind enn på Vestlandet, seier Fagerli.

Artikkelen held fram under annonsen.

På Austlandet og Sørlandet blir det mindre nedbør etter fredag

– Laurdag kan det bli periodar med nedbør, medan søndag vil det bli lite regn og ganske fint der.

I Nord-Noreg blir det svært skiftande forholdet laurdag og søndag, både veldig varierande vind og periodar med regn.

(©NPK)