Det blir regnfullt og grått i Sør-Noreg ut veka, seier meteorologane. Regnvêret kjem til Nord-Noreg i løpet av helga. Foto: Fredrik Varfjell / NTB / NPK

Gråvêr fleire stader i landet inn mot helga

Vêret ut veka vil by på tore, nedbør og grei temperatur i heile landet. Noregsferien bør anten leggjast heilt aust eller heilt nord, ifølgje meteorologane.

Vêret inn mot helga er venta å vere noko skiftande. I nord blir det forholdsvis mykje opphaldsvêr, medan i aust blir det bøyevêr og tore. Og i vest kjem det periodar med nedbør.

Det er spådommen frå vakthavande meteorolog Julie Solsvik Vågane ved Meteorologisk institutt.

– Det er altså ingen klar vêrvinnar her denne veka, men er du turist i Noreg og vil ha finast mogleg vêr, er det lengst nord eller lengst aust som gjeld, seier ho.

Ho legg til at temperaturen vil vere høgast i aust, men at det er tørrast i nord.

Regn i Sør-Noreg

Nedbøren i vest dreg nordover i løpet av dagen på torsdag. Resten av Rogaland og Vestland får betre vêr seinare på dagen, ifølgje meteorologen.

Men på fredag er det vått og grått heile dagen i store delar av Noreg, og delar av Sør-Noreg vil opplever torevêr, seier Vågane.

Artikkelen held fram under annonsen.

Årsaka er eit nytt lågtrykk som trekkjer frå vest og breier seg nordover og austover.

– Det er ikkje dei største nedbørsmengdene, men i vest blir det nok mellom 20 og 30 millimeter regn, seier Vågane.

Unntaket er lengst nord i Troms og Finnmark der det er meldt opphald, men skyer frå havet kan likevel dra temperaturen ned på omkring 10 grader.

Helga blir betre

Skydekke vil prege Nord-Noreg i helga òg. Søndag kan det komme små mengder med regn i Troms og Finnmark.

– Sola vil derfor ikkje klare å trenge seg gjennom, og det vil gi litt lågare temperaturar enn det som er meldt, opplyser Vågane.

Laurdagen i Sør-Noreg vil starte med restane etter lågtrykket, og det vil seie at det blir litt regn i starten av helga.

Artikkelen held fram under annonsen.

– Etter det har Austlandet fått sin del. Utover dagen vil det bli gode temperaturar på Austlandet. Også Vestlandet vil få ganske fint vêr på laurdag.

Søndag er meir usikkert, men det kan komme ei ny lågtrykksbølgje sør for Noreg. Dermed kan det vere endå meir regn i sikte inn mot neste veke.

Hetebølgja kjem ikkje

Hetebølgja som i desse dagar pregar fleire land i Sør-Europa, har sendt temperaturen opp til 40 grader enkelte stader.

– Desse temperaturane vil vi nok ikkje sjå her, og det er i så fall bra. Enkelte stader lengst aust på Austlandet kan det likevel bli 25 grader denne veka, seier Vågane.

I samband med det varsla torevêret fleire stader denne veka, oppmodar meteorologane til bruk av nettstaden lyn.met.no for å få oversikt over torevêret der ein bur.

(©NPK)