Romantikk: Christian og Lennart, også kjend som Tord Heradstveit Dalslåen og Johannes Berstad Skeie, fann tonen i musikalen «Min talasso».

Fann sin talasso

– Det er kjekt å visa at ungdommen ikkje berre er oppteken av telefonen, seier Jonas Hauger. Les om og sjå bilete frå musikalen til tiandeklassingane på Kvam ungdomsskule her.

Sjå biletserie her

Identitet og kommunikasjon var sentrale tema i musikalen med det kuriøse namnet Min talasso, som tiandeklassingane på Kvam ungdomsskule framførte i idrettshallen i Øystese fredag og laurdag.

I røyndommen er «talasso» visstnok ei terapiform med bruk av sjøvatn, får HF opplyst, men i framsyninga er det namnet på ei yogastilling. Ei grunnstilling med beina godt planta i jorda, som ein står støtt og er komfortabel i.

– Du må finna din talasso, seier den litt alternative rådgivaren i stykket når ein av elevane kjem til henne for å få råd.

– Det er ein måte å uttrykka at du må gå din veg på, seier Ingmar Lid, som har vore i manusgruppa.

– Eg trur mange har litt problem med å finna sin posisjon i miljøet rundt dei, særleg i byar. Det er mange val ein må ta. Du må stå inne for det du har valt og tora å gå ut i verda og gå mot straumen, seier Jonas Hauger, som spelte gitar i bandet.

– Det er viktig å finna den du er, og ikkje prøva å vera nokon andre du ikkje klarar å vera. Det beste er å finna vener som er like som deg, som du ikkje kjenner deg uvelkommen med, seier trommeslagar Tomas Selvik Undal.

• Les også: «Før var me klasse A, B og C. No er me trinnet.»

Artikkelen held fram under annonsen.

Seriøse tema

Lid seier at manusgruppa ville gjera stykket realistisk og ikkje heilt fjollete, samstundes som det har humor.

– Me har brukt litt ulike inspirasjonskjelder og laga karakterar som me tenkte kunne ha morosame konfliktar.

Han seier at mange idear vart presenterte i byrjinga av manusarbeidet, men at gruppa ville fokusera på eit tema som ikkje er så mykje framme i lyset: homofili. I tillegg handlar stykket om kommunikasjon og ulike gjengar. Me møter mellom anna dei sportsinteresserte, cheerleaderane, den overflatiske «Michael Kors-gjengen», «kebabgjengen», nerdane, og så vidare.

Ikkje heilt uventa vert grensene mellom dei ulike klikkane gradvis brotne ned når stykket nærmar seg slutten.

– Heilstøypt framsyning

Ordførar Jostein Ljones, leiar for barnehage og skule i Kvam herad, Beate Gauden, og rektor Inga Lill Jensen Tolo hadde berre gode ord å seia om elevane etter framføringa.

– Ei oppsiktsvekkande framsyning! sa ordføraren.

– Når ungdommane skriv sjølve, er det det viktigaste i verda. De gir meg tru på framtida, sa Gauden.

Rektor Tolo kalla Min talasso den mest heilstøypte framsyninga ho nokon gong har sett.

– Det er veldig kjekt at folk legg merke til ungdommen, og får med seg at me ikkje berre er opptekne av telefonen, seier Hauger.

– Det er kjekt å sjå at folk set pris på kor mykje arbeid me har lagt ned heile hausten. Me har øvd ekstremt mykje for å få alt til å sitta. Då er det kjekt med god løn i form av skryt, seier Undal.

Skjulte talent

Samuel Goderich Weabah seier at det har vore kjekt å jobba med og framføra stykket.

– Det er ganske kult å sjå at så mange har talent som me ikkje visste om, seier han.

Weabah haustar sjølv skryt frå klassekameratane. Han framførte Vestkantsvartinga av rap-duoen Karpe saman med Deogracias Mukula.

Også Sebastian Skaar og Ronja Garen vert trekte fram for songprestasjonane sine.

– Eg visste ikkje at Ronja kunne synga, og så kom ho berre der og song, og eg tenkte: wow!, seier Silje Stryker-Vassnes.

– Eg er imponert over alt som har komme fram, og at folk tør og gjer det med overtyding, seier Lid.

Heldt nervane i sjakk

Dei fem HF snakkar med, seier at dei ikkje var nemneverdig nervøse før premieren.

– Me har spelt gjennom det så mange gonger, og det var ikkje noko nytt. Men eg følte litt på det, at eg må treffa, seier Hauger.

– Eg syntest det var skummelt å halda styr på om mikrofonen var på eller av, det stressa meg veldig. Men eg var ikkje så nervøs for å framføra på scena. Eg hadde øvd så mange gongar og visste akkurat kva eg skulle gjera, seier Stryker-Vassnes, som spelte skodespel og dansa.

– I starten var eg nervøs, men etter generalprøven i dag forsvann frykta, seier Weagbah.

Undal seier at det var kjekt å bygga vidare på framsyninga etter at bandet hadde øvd inn alle songane.

– Då me sette alt saman, såg me all jobben alle dei andre hadde gjort. Det har vore inspirerande å sjå framgangen til bandet. Det er alltid kjekt å spela i lag med andre og sjå at me vert samansveisa, seier han.