Sortar: Corona, Polka og Bounty har ulike eigenskapar og bruksområde.

Rekordtidleg sesong godt i gang på Oma

Jordbærsesongen fekk ein pangstart for Anne Lise Breievne i år. Medan haustinga vanlegvis ikkje startar for fullt før rundt jonsok, har ein på Oma-garden plukka jordbær sidan slutten av mai.

– Me er prisgjevne vêret, og sesongen har til no vore ein fryd. Den solfylte våren har gjort bæra verkeleg store, fine og gode, fortel Breievne.

Sola har fått draghjelp i arbeidet med å modna bæra. I ein sårbar periode tidleg i vår vart det lagt fiberduk over åkrane for å skjerma plantene. Desse vart liggjande lenger enn planlagt, då fleire veker med sterk vind gjorde det vanskeleg å få dei fjerna.

Breitt utval

I tillegg til jordbær har garden alt frå bringebær og solbær til jordskokk, poteter og grønkål. Desse er klare for hausting seinare på sommaren og i haust.

Hønene syter for at også egg er å få kjøpt. Bæra vert selde i ulike former. Ein kan kjøpa dei ferdigplukka, sylta, safta eller plukka dei rett frå åkeren.

Artikkelen held fram under annonsen.

Det gode liv på landet

Garden på Oma har høyrt til familien i over 350 år. Breievne har sjølv hatt han som feriestad gjennom oppveksten, og overtok i 2007. Etter kvart fann ho ut at ho ikkje berre ville bu. Ho ville gjera noko ut av staden. Med bakgrunn som lærar byrja ho på Hjeltnes gartnarskule i Ulvik. Heime planta ho samstundes meir og meir. Årets sesong er den tredje i rekka.

Ugraskampen

Kampen mot ugraset er tøff, men Breievne føretrekker å kvitta seg med det med andre metodar enn kjemiske stoff.

– I tillegg til å luka, brukar me biofilm på åkrane for å stoppa ugraset. Denne vert til slutt til jord og reduserer avfallet i stor grad, fortel Breievne.

Tre jordbærplukkarar var å sjå i åkrane tysdag. På det meste er dei seks og fleire av dei kjem eins ærend til Noreg for å plukka jordbær i sesongen. Omabæra er også å finna på Thon Hotel Sandven og gardsbutikken i Øystese. Fleire gongar i veka kan dei kjøpast på kaien i Norheimsund. Om ein likevel vil ta turen til garden på Oma, kan ein få helsa på kaninar, høner og grisar. Grisane grev opp røter og ugras i gamle åkrar, i tillegg til å gjødsla.

Jordbærglade kundar

På ein vanleg dag på Oma kan det fort verte selt tre hundre jordbærkorger.

– Folk er veldig interesserte. Dei har tydeleg lengta etter dei norske bæra, seier Breievne.

Dei siste åra har ferske bær vorte lettare å få tak i i butikkane heile året. Breievne meiner det verkar positivt inn på den norske drifta.

– Dette fører til at folk er vande til å bruka meir bær. Framfor å lagra bæra kjøper dei gjerne for å kunne eta litt heile tida, fortel ho.

Eline Sandnes Fosseredaksjon@hf.no

Regnproblem: Bæra må plukkast før regnet kjem. Då held dei seg best.