Todelt Noreg mellom vinterferiar: Nedbør i nord og finvêr i sør

Eit høgtrykk over Storbritannia vil føre til finvêr i sørlege delar av Noreg frå helga og ved starten av neste veke. I nord må ein belage seg på nedbør.

– Akkurat no er det ganske grått i sør og fint i nord, men det vil snu. I helga og til neste veke skal det faktisk bli ganske fint i sør, kanskje ikkje like heldig i nord, samanfattar vakthavande statsmeteorolog Dina Stabell for NTB.

Ifølgje henne vil eit lågtrykk inn frå vest halde fram med å gi nedbør og grått vêr i sør dei næraste dagane, men det bevegar seg deretter nordover og gir gråvêr der om ikkje lenge.

Artikkelen held fram under annonsen.

I første omgang vil det våte vêret medføre glatte vegar og moderat isfare på skip, i alle fall det kommande døgnet i Trøndelag og Helgeland.

– Lågtrykket bevegar seg lenger nord med ein del vind, særleg i Finnmark, der det er farevarsel om kraftig snøfokk frå torsdag og fram til litt etter midnatt fredag.

Sol på veg

Akkurat no er mange i Sør-Noreg på vinterferie. Etter nokre dagar med sol, må dei tole litt nedbør onsdag og torsdag, som regn på kysten og snø i indre strøk og i høgda.

Frå fredag og utover ser det betre ut.

– Etter at det siste lågtrykket er passert, blir det opphaldsvêr sør for Stad, eigentleg gjennom heile helga. Det vil truleg gi litt lågare temperaturar, men ikkje så veldig mykje ned. I Oslo vil det til dømes liggje på minussida gjennom heile fredag og laurdag.

På kysten i vest anslår statsmeteorologen rett over null grader på dagtid.

– Det er sannsynleg at sola kan kikke litt fram rundt omkring i Sør-Noreg, seier ho.

Kommande veke er det Innlandet, Rogaland, Nordland, tidlegare Hordaland og Buskerud sin tur til å ta ferie.

Artikkelen held fram under annonsen.

– Høgtrykket over Storbritannia vil halde fram med å gi mykje fint opphaldsvêr i sør, i alle fall godt utover starten av neste veke, seier Stabell.

Jamt med nedbør

Medan Sør-Noreg kan gle seg til finvêret, må dei lenger nord bu seg på nedbør i ulike former.

– Det vil bli snøbyer mykje av helga, slik det ser ut no. Vinden som dominerer i dag og i morgon, vil roe seg til helga, seier Stabell.

Førebels ser det ikkje ut til at det er store mengder nedbør, men heller eit jamt tilsig heile helga. Stort sett blir det snø, men søndag kan det bli litt høgare temperaturar utover dagen i nord.

– Då kan det bli regn og sludd, i alle fall i Nordland.

Temperaturstiginga vil halde fram med å gi meir nedbør utover starten av neste veke, med vestavind.

– Det er litt usikkert om det kjem som regn eller sludd og snø, seier Stabell.

(©NPK)