Skal ein ut og køyre, er det veldig smart å sjekke forholda på vegane før ein dreg. Her frå ei tidlegare kolonnekøyring på riksveg 52 over Hemsedalsfjellet. Arkivfoto: Kyrre Lien / NTB / NPK

Meir snø og vind i vente

Det kraftige lågtrykket som pregar Noreg onsdag, vil roe seg torsdag. Torsdag blir også beste utreisedag for helga. Fredag kjem det nemleg meir snø og vind.

– Det blir ein del problem, ikkje minst på vegane, når det snør og blæs i eitt sett, seier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til NTB.

– Skal ein reise bort i helga, ville eg tilrå å dra torsdag, om mogleg. Alternativet er tidleg laurdag, men torsdag er nok best. Ikkje minst om ein skal krysse fjellovergangane. Litt planlegging allereie no er ikkje så dumt, sånn det ser ut framover.

Artikkelen held fram under annonsen.

– Kva skjer fredag?

– Då kjem det eit nytt lågtrykk frå søraust, likt det som pregar vêret i Sør-Noreg onsdag. Fredag blir det dermed ein ny runde med snø på Austlandet og i Agder, aukande vind i fjellområda i sør og kraftig frålandsvind, seier Moxnes.

Det er sendt ut eit nytt farevarsel om snø fredag. Det er venta 10 til 25 centimeter snø. Mest snø er venta litt innanfor kysten i grensetraktene mellom Telemark og Sørlandet.

Hakket heftigare

Fleire stader som onsdag har nedbør i form av regn, vil fredag få snø i staden. Det er litt avhengig av temperaturen, så førebels er det litt usikkert kvar det blir regn og kvar det blir snø, til dømes i Agder og Hordaland. Men snøen flyttar seg heilt klart lenger ned i låglandet.

Også for dette er det sendt ut nytt farevarsel, om snøfokk i fjellet i Sør-Noreg.

Dessutan vil fleire få kraftig vind.yr.no melder at delar av Vestlandet og Trøndelag vil få kraftige vindkast, med farevarsel på gult nivå om vindkast på 27–30 m/s i indre strøk. Vinden minkar først frå fredag kveld, først i sør.

– Det blir nok litt kastevind. Sånn frålandsvind frå sør kan vere prega av det. Vinden vil også auke på lenger nordover enn no, først i Trøndelag og Nordland fredag. Når dette lågtrykket kryp lenger nord i helga, kan det også strekkje seg med vind i Troms og Finnmark, men truleg ikkje like kraftig, seier Moxnes.

Med vind og nedbør er det allereie ei rekkje farevarsel for skred, vind og snø. Onsdag er det heile 16 oransje og 32 gule varsel.

Artikkelen held fram under annonsen.

– Vi tilrår alle som skal ut, å følgje med på varsla. Skal ein køyre, er det veldig smart å sjekke forholda på vegane ein skal køyre på.

Bilførarar blir bedne sjekke oppdaterte trafikkmeldingar på vegvesen.no.

Kan bli liggjande

Dei siste dagane har temperaturane mange stader, særleg langs kysten, variert mellom minus og pluss. Det har gitt svært glatte vegar mange stader.

– Kva skjer med all den snøen som kjem no og fredag?

– Det har vore litt uvisse med tanke på temperaturen. Ein del stader vil få litt mildvêr, med nokre plussgrader frå søndag, så då kan noko smelte igjen. Men med det store påfyllet vi får no, med mykje snø både onsdag og fredag, blir det nok noko igjen. Særleg i fjellet kan ein vente seg fine og vinterlege forhold framover, seier Moxnes.

– Liker ein å dra ut på topptur, er det såpass ruskete no at folk kanskje ventar til det roar seg. Då er det viktig å vere klar over at skredfare kan halde etterpå òg fram, så sjekk farenivå. Når det har komme mykje ny snø og vore vind, påverkar det også det som ligg under. Det kan gi veldig utfordrande og skumle forhold.

(©NPK)