Bjørn Arild Fjeldsbø: Bjørn Arild Fjeldsbø

Koronakrisen viser styrken i lokalsamfunnet vårt

Etter at regjeringen besluttet de strengeste begrensningene på vår frihet siden andre verdenskrig, er tilværelsen snudd på hodet. I løpet av én uke forsvant folkelivet fra alle de stedene hvor vi normalt går på kino, spiser mat og treffer hverandre på andre måter. Samtidig har all frivillig aktivitet måtte legges om eller ta pause. Stillheten i gatene er et sikkert tegn på at vi nå stiller opp for hverandre, at vi deltar i det som både er en nasjonal og global dugnad, og at vi alle bidrar for å ta vare på de mest sårbare i samfunnet vårt og sikre at livet kan bli som normalt igjen.

Tiltakene har et tydelig mål, men de skjer ikke uten konsekvenser. Med smittevernet opplever både unge og gamle at de får mindre, eller mister helt, kontakt med andre. Kanskje har de ingen som ringer, kanskje har de ingen å ringe til. Tegnene på menneskelig kontakt uteblir når alle må holde avstand.

Artikkelen held fram under annonsen.

Lokalavdelingene i Hordaland Røde Kors gjør nå alt de kan for å være der for dem som trenger det, også når man ikke kan møtes fysisk. Vi er i beredskap og vi rykker ut når det er behov, og har allerede deltatt på flere leteaksjoner etter at samfunnet ble stille. Vi omstiller våre aktiviteter til denne nye situasjonen.

Vi har satt i gang opplæring og forberedelser til å støtte Helse Bergen med transportoppdrag. Røde Kors har hatt frivillige som tar imot flypassasjerer som ankommer fra utlandet på Flesland. I hele vårt distrikt har vi løpende dialog med kommunene om hvordan vi kan bistå lokalsamfunnene og lokale myndigheter. I Bergen Røde Kors er det blant annet omstilling til digitale møter på Fellesverket, som er basen for alle barne- og ungdomsaktivitetene. Lokalforeningen har også inngått et samarbeid med en rekke andre organisasjoner i Bergen om transport av mat til trengende.

Frivillige som vanligvis er besøksvenner holder nå kontakt digitalt med deltakere de normalt er sammen med fysisk. I Ullensvang bidrar Odda Røde Kors med å hente medisiner fra apotek og å handle matvarer til folk i karantene. Sotra Røde Kors Hjelpekorps og Bømlo Røde Kors er blant de avdelingene som allerede har arrangert digitale medlemsmøter for å opprettholde den faglige kompetansen hos sine redningsfolk. En rekke lokalavdelinger mobiliserer frivillig innsats sammen med sine respektive kommuner, blant dem Voss, Etne og Austevoll.

Dette gjør vi i Røde Kors for å opprettholde den viktige rollen vår som støtteaktør for lokale og nasjonale myndigheter. Vi er klare til å bistå når behovene oppstår i vårt lokalsamfunn.

For å hjelpe oss alle til å navigere best mulig i denne situasjonen, har vi i Røde Kors utarbeidet et sett koronavettregler som viser hvordan vi kan ta vare på både oss selv og andre. De håper vi at alle nå vil følge. Det viktig at vi tar vare på sosiale bånd og egen mental helse. Det er mye vi kan gjøre for å opprettholde kontakt og komme oss ut i frisk luft.

Presidenten i Røde Kors, Robert Mood, har et viktig budskap til oss alle: Han minner om at dette er en tid for å si hei til hverandre, og at det er like viktig at vi heier på hverandre. Heller ikke her på Vestlandet liker vi å bry andre med våre behov, men det må vi øve oss på nå. Det er lov å si fra om man trenger hjelp. Vi som kan, må strekke ut en hånd til dem nå kanskje er ekstra alene. Jo mindre et samfunn er, jo lettere tror vi nok det er å holde oversikt over hvem som trenger noen. Men en krise som denne rammer flere enn vi kanskje forstår, på ulike nivåer, også i gamle Hordaland.

Nå vil vi ha en dugnad mot ensomhet, og da trenger vi hjelp fra hele det norske folk.

Jeg heier på alle som står på altanene sine og oppmuntrer hverandre. Jeg heier på gjengen på Landås og alle andre steder som har opprettet en Facebook-gruppe for å hjelpe naboer i karantene med handling. Jeg heier på foreldre som sjonglerer hjemmekontor og undervisning av egne barn fra kjøkkenbordet. Jeg heier på hytteeiere som dro hjem da regjeringen ga beskjed om det. Det er flest av dem som følger reglene, men de får nok ikke like stor oppmerksomhet.

Artikkelen held fram under annonsen.

Ikke minst heier jeg på alle sykepleiere, hjelpepleiere, radiografer, leger, renholdere, alle som jobber i butikk og på lager, alle sjåfører, lærere, barnehageansatte og ikke minst alle frivillige som gjør sitt ytterste nå for at vi alle skal komme oss gjennom dette. Dette skal vi klare sammen.

En pandemi er lokal like mye som den er global. Det er summen av hvordan hvert lokalsamfunn opptrer som avgjør om vi som verdenssamfunn lykkes med å slå viruset tilbake. Ingen av oss kommer til å klare dette perfekt. Det skal vi heller ikke kreve, men når vi heier på hverandre, dytter vi hverandre fremover.

Bjørn Arild Fjeldsbø, distriktsleder Hordaland Røde Kors