Publisert 24. januar 2019 kl. 08.00.

Fritt skolevalg er ikke perfekt, men det er det mest rettferdige

I løpet av livet tar vi en rekke små og store valg. Hvem skal være vennene våre? Hvilke aktiviteter skal vi bruke fritiden vår på, eller hvor vi skal gå på skole? Hvert år søker flere tusen elever seg inn på den videregående skolen de ønsker å gå på. For mange kan det være et spesielt studietilbud de ønsker å søke seg til, eller kanskje bare det å komme seg inn i et nytt miljø. Det spiller ingen rolle hva begrunnelsen er, det viktigste er at eleven selv skal ha muligheten til å ta det valget. Det får de gjennom fritt skolevalg.

Fellesnemden i Vestland har foreslått å innføre geografisk avgrensede soner for opptak til videregående. Det betyr at elever fra Sogn og Fjordane ikke vil kunne søke seg til en skole i Hordaland. Det kan til og med bety at en elev på Voss ikke kan søke seg til Odda videregående skole.

Fritt skolevalg er ikke et perfekt system, men det bygger på noen grunnleggende prinsipper om hvem som skal bestemme over elevenes hverdag. Høyre tror ikke at det blir slik at alle elever fra Sogn og Fjordane vil søke seg til Hordaland eller omvendt. Det blir likevel rart at to fylker som skal slå seg sammen, skal lage hindringer som reduserer elevenes muligheter.


Elevorganisasjonen er for fritt skolevalg. Elevene er for fritt skolevalg. Er det nettopp noen som vet best hvilket studietilbud som motiverer dem, så er det elevene selv. Når vi vet at 1 av 3 elever ikke fullfører videregående, er det avgjørende å legge opp til et studieløp som motiverer. Da nytter det ikke å tre en A4-løsning over hodet på norske elever, selv om det er enklere for skrivebordspolitikerne i Arbeiderpartiet. Fritt skolevalg handler om å sette mennesker foran systemet. Gi hver enkelt elev den friheten og tilliten de fortjener for å følge sine drømmer og ambisjoner. Sammenslåingen må føre til flere muligheter, ikke mindre. Fritt skolevalg vil føre til at flere elever i Vestland får gå på den skolen som de ønsker å gå på. Akkurat nå setter fellesnemden hele ordningen i spill.

Erlend Nævdal Bolstad,

ordførerkandidat Ullensvang Høgre

John Andre Kongsvik,

ungdomskandidat Vestland Høgre