Ønsker utgreiing: Ordførarane og varaordførarane i Ullensvang og Jondal, inkludert Solfrid Borge (t.h.) går ut mot Roald Aga Haug, ordførar i Odda, i renovasjonssaka. Vedtaket skapar usikkerheit, meiner dei. Arkivfoto: Sigbjørn Linga

Renovasjonsordninga for Ullensvang kommune med eller utan IHM?

«Eg vil ha nødvendige kompetansearbeidsplassar og administrasjon lokalt. Ikkje på Voss», skriv Roald Aga Haug, leiar i fellesnemnda for Ullensvang kommune og ordførar i Odda.

Me (eigarar av Indre Hordaland Miljøverk IKS og mindretalet i fellesnemnda) vil òg ha arbeidsplassar lokalt! Difor ynskjer me ei nærare utgreiing, for å få dei svara som trengst for å fatta eit kunnskapsbasert vedtak om renovasjonsordninga i nye Ullensvang kommune. Kva utfordringar og krav står me overfor når det gjeld avfallshandtering i framtida? Kva vil eit krafttak for renovasjonsordninga i Odda kosta, og kva får det å seia for gebyra? Slik vedtaket framstår no, skapar det usikkerheit både for innbyggjarar i Jondal og Ullensvang. Korleis vert ordninga for oss? Leveringspunkt, kor mange og kvar? Sorteringsgrad? Skal det vera like ordningar, eller kan dei spreidd bebygde områda framleis ha dunkar? Skal det i så fall vera eit tilbod til alle, eller berre Jondal og Ullensvang? Kva med miljøstasjonane? Og tilsette i IHM som har sin arbeidsplass i Jondal og Ullensvang? Og ikkje minst: Kva inneber Jondal og Ullensvang sitt eigarskap i IHM? Det er heilt på det reine at før 01.01.2020 er det Jondal kommunestyre og Ullensvang heradsstyre som må ta stilling til sitt eigarskap i IHM, ikkje fellesnemnda for Ullensvang kommune.

Styreleiar Stein Kvarekvål i IHM oppsummerer saka greitt i sitt innlegg den 21. desember. Han representerer eigarkommunane, på same måte som ordførar Roald Aga Haug representerer den kommunale renovasjonen i Odda. Det er korkje særleg «politisk eller uprofesjonelt» å koma med desse synspunkta.

Lat oss ta imot invitasjonen frå IHM «om å ta eit felles krafttak for miljøet», få saka skikkeleg utgreidd! Me må starta der me er best, så må vegen verta litt til mens me går.

Kan vera på sin plass å minna om mandatet til fellesnemnda;

Frå mandatet, pkt. 3, om fellesnemnda sine fullmakter:

Fellesnemnda har som mål å oppnå konsensus i alle avgjerder/vedtak. Ved usemje skal fellesnemnda vurdera om spørsmålet kan utsetjast til etter at nytt kommunestyre er konstituert. Forhold som likevel vurderast til ikkje å kunna utsetjast, vert avgjort med alminneleg/vanleg fleirtal. Nemnda sin leiar (møteleiar) har dobbeltrøyst ved likt røystetal.

Ullensvang kommunestyre står sjølvsagt fritt til å vurdera renovasjonsordninga til ei kvar tid, om dei finn grunnlag for det.

Artikkelen held fram under annonsen.

Lat oss ikkje stella oss slik at Ullensvang kommune vert ståande åleine utan samarbeidspartar i 2020 – så store vert me ikkje!

Med ynske om eit godt år frå

Jon Larsgard, ordførar

Reidun Haugen Dalseth, varaordførar

Solfrid Borge, ordførar

Kåre Olav Grønsnes, varaordførar