Fleirtalsmøte: Hardangerbadet-saka kan i teorien vera avgjord. Fleirtalskonstellasjonen – H, KrF og Sp – samlast i kveld på Øystese gymnas. På veggen var saksutgreiinga i Hardangerbadet-saka. Saka skal opp i formannskapet tysdag klokka 8.30 og i heradsstyret så snart det fyrste møtet er over. Møta er opne, i motsetnad til gymnasmøtet.

Innovasjon Noreg: – Usikker på økonomien i driftsselskapet

Innovasjon Noreg (IN) er usikker på økonomien i drifta av den private delen av Hardangerbadet. For å gje lån, stiller IN fleire vilkår som ikkje er stetta enno.

H, KrF og Sp hadde i kveld sams gruppemøte i eit klasserom på Øystese gymnas. Truleg handla ein del av ordskiftet om ny dokumentasjon som politikarane fekk på e-post av ordføraren tidlegare i dag. E-posten vart formidla på vegner av dagleg leiar Martin Vik i Hardangerbadet AS.

E-posten røper at det truleg vert svært vanskeleg å få bade- og helseanlegget finansiert om ikkje dei vel åtte hundre tusen kronene som Kvam herad sparar på bassengnedlegging, vert skotne inn i drifta av det private driftsselskapet. Sjølv med dette tilskotet er Innovasjon Noreg usikker på driftsøkonomien.

Krev solid aktør

Det går fram av ein e-post frå avdelingsleiar for vekstbedrifter, Sveinung Dukstad, til Martin Vik 28. november. E-posten fortel at lånebehovet er kring 78,5 millionar kroner, og at Innovasjon Noreg i utgangspunktet må yta eit risikolån på 50 millionar. Renta på lånet vil vera 4,7 prosent, som er mykje høgare enn renta i driftsbudsjetta Hardangerbadet AS har presentert.

– Med ei slik rente er det vanskeleg å sjå at prosjektet vil verta lønsamt, skriv Dukstad.

Han lanserer fleire alternative løysingar for å redusera trongen for risikolån, og meiner den andre av følgjande er den beste.

• At ein solid aktør gjev såkalla attkjøpsgaranti på kring 75 millionar kroner, altså forpliktar seg til å kjøpa anlegget om det må til.

• At ein solid aktør garanterer å dekkja lånekostnadene i ein periode, til dømes sju år.

Dukstad skriv at det er utfordrande å finna ei god finansieringsløysing i prosjektet. Han skriv at før noko lån vert ytt, må eigenkapitalen må vera fullteikna og forplikta i tråd med finansieringsplanen. Framleis manglar ein del millionar både i den kommunale og private delen av anlegget, ifølgje sakspapira. Dukstad krev dessutan at langsiktige leigeavtalar må vera signerte, og den totale leiga må vera minst like høg som budsjettert.

Artikkelen held fram under annonsen.

– Langt meir utfordrande

Eit anna vilkår er at banken må ha gjeve eit forpliktande lånetilbod. Det er ikkje gjort. I ein e-post til Vik 6. desember skriv Lars Audun Torvik i Sparebanken vest følgjande:

– Dersom sikre inntekter frå kommunen med 895.000 per år fell vekk, vil det gjera det langt meir utfordrande å få på plass ei finansiering av prosjektet. Ein vert då i større grad avhengig av utkjøpsavtalar og/eller garantiar.

Torvik opplyser at eit eventuelt lån ikkje er handsama i organ med avgjerdsmakt i banken.

– Kanskje umogeleg

I e-posten til ordføraren skriv Martin Vik at det vil vera svært vanskeleg eller umogeleg å skaffa lån til prosjektet om politikarane ikkje går med på å leggja bassenginnsparinga i potten saman med kapitalkostnadene med kommunale låneopptak.

Han meiner reknestykka til rådmannen ber preg av krisemaksimering. Vik skriv at Hardangerbadet vil tilføra Kvam herad positive ringverknader i fleng og minst 600.000 kroner i eigedomsskatt, og at spelestønaden kan auka. Han minner også om at alternativet til å investera i badet er å rusta opp dei eksisterande bassenga eller byggja eit nytt basseng.

Vedlagt e-posten er ei samanlikning som ein reknearkkunnig har utarbeidd av framhald av dagens bassengdrift og bygging av badeanlegget i Øystese. Vedkomande konkluderermed at Kvam herad kjem til å gå i i pluss heilt frå starten. Han meiner rådmannen tenkjer kortsiktig og utelét ein viktig faktor i alle økonomiske avgjerder: alternativkostnaden.

Frode Nygård (Frp) sende sundag dokumentasjonen til rådmann Arild M. Steine og bad om hans vurdering av utspela.